Blog, blog thailand

Trip naar Chiang Mai

monikken chiang mai

Chiang Mai is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Chiang Mai en ligt in het noorden van Thailand. Deze stad met ongeveer 1,5 miljoen inwoners, herbergt maar liefst 500 tempels (200 meer dan in Bangkok) en is ruim 700 jaar oud.

Aankomst in Chiang Mai

Vanuit Phitsanulok rijden we met onze vaste chauffeur en onze vaste gids Jeff over de nieuwe snelweg van Bangkok naar Chiang Mai naar “de roos van het noorden”. Al snel maken we een korte stop als we een aantal mensen hard zien werken op een rijstveld. Hier maken we een aantal foto’s. Opvallend is hoe vrolijk de Thaise arbeiders poseren, zodat wij er een leuk “kiekje” van kunnen maken. We vervolgen onze weg via Lampang, waar we een tussenstop maken. Zo komen we aan het eind van de middag aan in Chiang Mai.

We brengen direct een bezoek aan de ‘Wat Chai Mongkol tempel’, die pal langs de Ping rivier ligt. Hier hebben we tijd om een aantal mooie foto’s te maken en krijgen we ook een impressie van de met goud bekleedde tempels, indrukwekkend. Na een interessante ontmoeting met 3 jonge monniken maken we vervolgens een boottocht over de Ping rivier. Hier zien we de voorbereidingen van de plaatselijke bevolking voor het festival dat daar gedurende de hele week wordt gehouden. We genoten van de feestelijke sfeer langs de oevers van deze rivier.

tempel in Chiang maiVerblijf en de avondmarkt

Na een kort bezoek aan het centrum komen we aan in hotel Ratilanna.
We worden ontvangen door een groot team, waaronder veel jonge Thai. Al snel wordt het me duidelijk dat wij hier verblijven als proefkonijnen omdat het hotel nog niet “af” is en in juli 2007 officieel zijn deuren opent voor de gasten. Na een korte rust in de luxe hotelkamer kunnen we plaats nemen in een open ruimte direct naast de Ping rivier. Hier genieten we tijdens het nuttigen van een drankje en een hapje van een typische Oost-Aziatische dans, die uitgevoerd wordt door jonge vrolijke Thaise dansers en danseressen, fascinerend!

Na een uitgebreid diner krijg ik samen met een collega een lift in een Volkswagen Kever van de Nederlands sprekende hotel manager, om de grootste attractie in Chiang Mai te bezoeken, “The Night Market”. De krakende Tuk Tuk’s, de eentonige maar toch vrolijke muziek, nieuwsgierige toeristen en de diversiteit maken van deze avondmarkt een groot evenement met een hoge amusumentswaarde. Nu is afdingen niet bepaald mijn dagelijkse bezigheid, maar hier zullen ze je vreemd aankijken als je dat niet doet. De prijzen zijn hier over algemeen ook op gebaseerd. Uiteindelijk stuit ik op een cadeau voor het thuisfront. Na het afdingen krijg ik het zonder moeite mee voor een leuk prijsje.

Op bezoek bij de Monniken

Vandaag staan we vroeg op om de monniken te bezoeken. Om iets over zessen ’s morgens vroeg, vertrekken we naar een gebied waar de monikken met hun ochtend rituelen bezig zijn. Vele jonge monniken stoppen hier langs de weg om aalmoezen en voedsel aan te nemen van de bevolking. Ook ik waag een poging en direct stopt er een monnik om vervolgens een gebed uit te spreken. Al knielend geef ik mijn aalmoes en voedselpakket die door de monnik worden aangenomen. Wel belangrijk is dat je op gepaste afstand blijft. Je moet voorkomen dat je met de monnik in aanraking komt, dit is belangrijk voor de rijnheid van de monnik. Een mooi gezicht om al die monniken van tempel naar tempel te zien lopen, zeker de jonge monniken.

monikken chiang mai

Chiang Mai en omgeving

De omgeving van Chiang Mai is typerend voor het noorden, oerwoud achtig en een heuvelig gebied. Hier worden dagtochten georganiseerd door het oerwoud, per olifant, maar voor ons vandaag even niet. Na 2 uur rijden langs de oerwouden gaan we een kijkje nemen in het bergdorpje Lahu Pang Daeng Nog, ver van het chaotische Chiang Mai, tenminste zo lijkt het. Ik zou bijna geloven dat hier nauwelijks toeristen komen, totdat ik in dit kleine dorpje zonnenpanelen tegen kwam. Deze zullen waarschijnlijk zijn aangeboden door een westerse toerist. Verder is het een schattig dorpje, dat wel. Oude vervallen huizen, maar op een of andere manier toch goed bewoonbaar. We waren in ieder geval zeer welkom en mochten een wandeling door het zanderige dorpje maken. Ook de jonge bewoonsters waren blij met onze komst. Niet zozeer om onze westerse glimlach, maar er viel voor hun eventueel ook iets te halen, snoepgoed gaat er immers op die leeftijd altijd wel in.

Op het programma van vandaag staat nog een Thaise massage bij Ban Sabai spa resort. Met hoge verwachtingen rijden we naar weer een bijzondere en typische Thaise attractie. Aangekomen bij Ban Sabai worden we heel netjes ontvangen door erg vriendelijke dames. Al snel worden we één voor één door verschillende dames meegenomen en krijgen we onze lang verwachte massage. Een uur lang werden we in alle rust verwend door ieder een eigen masseuse. Je zou bijna zeggen “met liefde”, zo vriendelijk en ontspannen, daarom krijgt deze “attractie” van mij een dikke TIEN.