blog frankrijk, Europa

Op bezoek in Limousin

Kastel rochechouart

Pittoreske dorpjes zijn overal in Frankrijk te vinden. Ook in het “pure Frankrijk” in Limousin ontkom je er niet aan. Ook tijdens een rondreiskom je veel van deze middeleeuwse plaatsen tegen. HIer een kort verhaal tijdens een rondreis langs de leuke dorpjes in Limousin.

Collonges-la-Rouge

Dit prachtige pittoreske dorpje is gebouwd van rode vuursteen, dat gehaald werd uit de omringende bergen. Een oud dorpje gebouwd in de 16e eeuw, met een nogal opvallende kleur, alsof je door een rode bril kijkt, en getekend door de vele torentjes. Deze spitse torens die mede het straatbeeld bepalen brachten vroeger ook een betekenis met zich mee. Het aantal torentjes op een huis bepaalde vaak de macht van deze familie in dit dorp. Niet ver van de nogal aanwezige kerk, op een gezellig pleintje met knusse terrasjes, konden we genieten van deze warme omgeving en een heerlijke lunch. We vervolgden onze trip met een wandeling door de smalle en gezellig uitziende straatjes. Hier en daar was nog het een en ander te zien van de hoge stadsmuren die vroeger diende als bescherming voor de inwoners en van de kerk.

Na een interessante rondleiding konden we kennis maken met onze accommodatie. Met een lekker hapje en een drankje werden we in een huiselijkesfeer ontvangen door Brigitte en Pascal Monteil in Maison d’Hotes de Charme. Een soort kasteeltje met één grote toren dat bestaat uit 3 verdiepingen. In deze toren bevinden zich op iedere verdieping 2 kamers voor de gasten. Prachtige ruime kamers die ieder weer een eigen gezicht hebben. Ik had het geluk om bovenin dit torentje te verblijven en had mede daardoor ook een geweldig uitzicht op Collonges-la-Rouge. Natuurlijk kon ik hier goed gebruik van maken om eens een mooi plaatje te schieten van dit dorp. s’Avonds, na een lange douche, konden we plaats nemen aan de grote eettafel in de woonkamer met aan het hoofd de heer des huizes. Vooral dankzij de kookkunsten van Brigitte hebben we hier een onvergetelijke avond gehad. Na een aantal wijntjes en wat spannende verhalen heen en weer konden we eindelijk het bed in en er vroeg uit voor weer een nieuwe verrassing in de streek Limousin.

collonges-la-rouge

Le Château de Turenne

Als je van afstand kijkt tegen de zon in, lijkt het net een piramide, hoekig en spits. Toch is Turenne een gewoon een dorp dat tegen een heuvel is aangebouwd. Al zie je dat in Frankrijk wel meer, zoals St. Malo, het blijft toch bewonderingswaardig om te zien. In een heuvelig landschap met hier en daar wat uitgestrekt, zie je al van afstand dat dit weer iets moois brengt. Eerst even een paar keer stoppen voor wat mooie plaatjes om vervolgens dit dorp van dichtbij eens goed te bekijken. Een aantal van ons groepje waagde de stijle wandeling naar boven, “een voettocht naar La Château de Turenne”.

Voor de toeristen zijn er twee duidelijke routes, de korte route die behoorlijk stijl richting het kasteel gaat, of de wat langere en mindere stijle route. Uiteraard kozen we de minder stijle, om vervolgens op de terugweg de stijle route te pakken. Eindelijk aangekomen bij een vrij lange, maar niet zo’n stijle trap die naar het kasteel leidt moesten we wat entree geld betalen om verder te kunnen, dit kasteel is namelijk particulier eigendom. Eenmaal in het kasteel aangekomen waren we ook gelijk op de top van deze grote heuvel. Een prachtig uitzicht hadden we hier over een groot deel van Limousin. Vanuit het kasteeltje kunt u nog een kleine wandeling maken door een goed onderhouden tuin naar het hoogste punt van deze heuvel…een TOREN! Op de terugweg naar de parkeerplaats namen we de korte route door de oude stad. Hier zijn nog veel resten uit de 15e tot de 17e eeuw te vinden met leuke smalle straatjes. Eenmaal beneden konden we in het centrum even uitrusten voor we weer naar ons volgende avontuur vertrokken.